FAQ (Vanliga frågor)

Vem kan följa med på lägret?

Vinterskogslägret riktar sig till scouter och ungdomar med funktionsnedsättning, och är öppet för alla som tycker att det låter spännande. Du är välkommen som deltagare från och med året du fyller 13 år, till och med året du fyller 20 år.

Vilka funktionsnedsättningar är vanliga på lägret?

På Vinterskogslägret fungerar vi olika på många olika sätt, både fysiskt och socialt. Vissa utav oss sitter i rullstol eller har andra typer av mer fysiska funktionsnedsättningar så som synnedsättningar eller rörelsehinder. Här hjälps vi åt att ta oss fram och de som behöver åker pulka medan vi är ute i skogen om dagarna. För andra handlar det istället om mer sociala utmaningar så som att till exempel ha autism, ADHD eller Downs syndrom, och då fokuserar vi istället på att alla ska känna sig inkluderade och ha roligt, utifrån behov och förutsättningar. Vi har stor vana av att anpassa och använder t.ex. ofta olika hjälpmedel så som bildstöd, TAKK och liknande. De lokaler vi använder är tillgänglighetsanpassade.

Det är dock bra om du inte behöver ha med dig en egen assistent utan kan klara dig med hjälp av dina patrullkompisar och ledare.

Kontakta oss gärna om du eller ditt barn är intresserade av att följa med!

Behöver jag ha varit på läger innan?

Nej! Det är inte ovanligt att vi har deltagare som aldrig varit på läger innan, oavsett om de har en funktionsnedsättning eller inte. Ta gärna kontakt med ledarna innan lägret om Vinterskog kommer bli din första lägerupplevelse.

Vad är en patrull?

Patrullen är den lilla grupp som vi är i hela veckan. En patrull på Vinterskogslägret består av sex personer; två scoutkillar, två scouttjejer och en kille och tjej med någon funktionsnedsättning. Inom patrullen hjälps vi åt med allt från morgonsysslor och dra pulka om någon har svårt att gå, till att hitta på roliga aktiviteter i sällskapsrummet på avdelningen. 

Hur bor/sover ni?

Vi bor på Flämslätts kurs- och stiftsgård som håller hotell-/vandrarhemsstandard. Vi bor och sover med våra patruller, killarna och tjejerna för sig, men i rummen bredvid varandra. Beroende på vilken byggnad patrullen bor i så är det antingen två våningssängar per rum, eller tre enkelsängar. Vissa rum har egen toalett, och till de andra så finns det (tillgänglighetsanpassade) toaletter och duschar i korridoren.

Vad gör ni på dagarna?

Dagarna ser olika ut, men du kan läsa mer om hur det brukar se ut här.

Hur många är ni på lägret?

Totalt är vi ungefär 100 personer på lägret, inklusive alla ledare och deltagare. När lägret är fullt är det totalt 14 patruller.

Kan jag planera för att åka hem tidigare från lägret?

Nej, för att lägret ska fungera bra måste alla vara med under hela veckan.

Vilka är ledarna?

Ledarna, ungefär 22 personer, är scouter från Göteborgstrakten som alla varit med på Vinterskoglägret som både deltagare och ledare i många år. Samtliga ledare jobbar ideellt, d.v.s. helt obetalt, med att planera och genomföra lägret, och drivs av att alla ungdomar ska få en så bra lägervistelse som möjligt. Våra ledare har stor kunskap om barn och ungdomar med speciella behov och har sedan länge sett dessa ungdomar växa och utvecklas på Vinterskogslägret.

Lagar ni mat själva?

Frukost blir vi serverade av Flämslätt och i samband med den gör vi smörgåsar som vi har med ut och äter till lunch ute på spåret, tillsammans med t.ex. varmchoklad och frukt. En dag under lägret lagar vi också middag ute i skogen i våra patruller, men annars så blir vi serverade middag (inomhus) av Flämslätt. De dagar som det behövs äter vi självklart också mellanmål och/eller kvällsmat.

Hur tar ni er till/från lägret?

Vi åker gemensam lägerbuss till och från Göteborg. Det går också bra att ta sig själv till och från Flämslätt, all info om det hittar du i ditt antagningsbesked.

Vad ska jag ha med mig?

Både tips och packlista finns att hitta i ditt antagningsbesked samt att ladda ner här.

Får jag ha med mig godis? Finns det godis att köpa?

Ja, men var beredd att dela med dig till dina kompisar. Lägret har ingen egen kiosk, men det finns lite att köpa i Flämslätts hotellreception.

Får jag ha med mig min mobiltelefon?

Ja. Vi försöker att ge våra mobiltelefoner så lite uppmärksamhet som möjligt under lägerveckan, men självklart är det okej att både ha med och använda den.

Kan jag som förälder/anhörig se vad ni gör under lägerveckan?

Bästa sättet att följa våra äventyr är att följa oss på Facebook och/eller Instagram där vi brukar lägga upp lite från våra dagar och om temat.

Kan jag som förälder/anhörig besöka lägret?

Inför lägret 2024 har vi valt att inte ha någon besöksdag och undviker gärna besök överhuvudtaget, för att inte störa verksamheten och deltagarnas lägerupplevelse. Kontakta oss gärna vid frågor.

vinterskogslagret@gmail.com